چرا قیمت مرغ پایین آمد
در حالی که سقف قیمت مرغ از سوی ستاد تنظیم بازار و پس از اصلاح یارانهها 59500 تومان اعلام شده بود اکنون در بازار مرغ به کیلویی 46 هزار تومان یعنی بیش از 13 هزار تومان زیر نرخ مصوب عرضه میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “رویال طعم وابسته به هلدینگ سرمایه گذاری برشا” حبیب اسدالله، در گفتوگو با فارس، میگوید: سه دلیل عمده برای کاهش قیمت مرغ در بازار وجود دارد نخست اینکه عرضه در بازار بیش از تقاضا شده و از سوی دیگر تقاضا کم شده است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران، افزود: با اعلام وزارت جهاد کشاورزی جوجهریزیها در ماههای اخیر افزایش یافت و به همین دلیل در کنار کاهش تقاضا، موجب انباشت مرغ در ویترین مغازه ها شده است.
وی با اشاره به دلیل سوم کاهش قیمت مرغ گفت: در حالی که انباشت مرغ در بازار وجود دارد شرکت پشتیبانی امور دام هم سرعت عمل لازم برای جمع آوری مرغ مازاد را ندارد.
به گفته این مسئول، شرکت پشتیبانی امور دام کشور مسئول جمع آوری مرغ مازاد کشور شده اما با حرکت کندی که دارد نتوانسته است تناسبی بین عرضه و تقاضا ایجاد کند.
اگر چه کاهش قیمت مرغ، خبر خوشایندی برای مصرف کننده است اما در دیگر سو تولیدکنندگان از این کاهش قیمتها ناراضیاند و میگویند هزینههای تولید آنها افزایش یافته و آنها در هر کیلو 15 هزار تومان ضرر میکنند.
در اینباره حبیب اسدالله نژاد میگوید: اکنون مرغداران در فروش هر کیلو مرغ 15 هزار تومان ضرر میکنند، هزینههای تولید چند برابر شده و نرخ مرغ هم به کمتر از قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار رسیده است.
وی به این نکته هم اشاره کرد که ادامه کاهش قیمتها، تولید را کاهش خواهد داد مثلا در ماه تیر جوجهریزی در مرغداریهای کشور 90 میلیون قطعه شده در حالی که ماه های پیشین 130 هزار قطعه بود و این زنگ هشداری برای تولید و افزایش قیمت مرغ در آینده است.
* چرا تولیدکنندگان مرغ از کاهش قیمت ناراضیاند؟
اگرچه کاهش قیمتهای بازار را باید به فال نیک گرفت اما باید به نحوی هم از تولیدکننده حمایت کرد که هزینههای تولید پایین بیاید و تولید برای تولیدکننده به صرفه باشد، تفکر اشتباهی وجود دارد و آن این است که هر چه هزینههای تولید بالا میرود باید قیمت را بالا برد تا هزینهها جبران شود اما راه دومی هم است و اینکه هزینهها را کاهش بدهند.
دو هزینه عمده در تولیدات محصولات پروتئینی وجود دارد که بیشترین تاثیر را در رشد هزینههای تولید دارد که شامل خوراک و انرژی است که البته کار خاصی در این زمینه نشده است.
قیمت خوراک دام بیش از 70 درصد هزینهها را تشکیل میدهد و پس از حذف ارز 4200 تومانی حدود 5 برابر شده است؛ در موضوع هزینه انرژی، قرار بود در 17 هزار مرغداری کشور پس از اجرای هدفمندی یارانهها در دولت دوم احمدینژاد اصلاح انرژی انجام شود اما بر اساس گزارش صورت مالی بهینهسازی مصرف سوخت، پیشرفت این طرح پس از بیش از 10 سال صفر است.
* کاهش قیمت تخم مرغ به زیر نرخ مصوب
ادامه بررسیهای میدانی نشان میدهد امروز در بازار قیمت هر شانه تخم مرغ 30 عددی به 70 هزار تومان رسیده است.
یک فروشنده در منطقه 19 تهران درباره دلیل کاهش قیمت تخممرغ گفت: معمولا روال همه ساله است قیمت تخممرغ در فصل تابستان کم میشود زیرا در این فصل گرم مصرف تخم مرغ کمتر می شود.
قیمت گوشت قرمز کماکان ثابت
بر اساس این گزارش، قیمت گوشت تقریبا ثابت مانده و البته بسیار متفاوت است و از کیلویی 130 تا 220 هزار تومان بستگی به گوساله یا گوسفند یا شقه یا خالص فرق دارد.
دامداران میگویند مازاد تولید در کشور وجود دارد و مجوز صادرات از وزارت جهاد کشاورزی گرفتهاند اما قیمتهای بازار هم بالاست و این سوال است که آیا صادرات قیمتها را افزایش نخواهد داد؟
* صادرات قیمت گوشت را بالا می برد؟
منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور، در گفتوگو با خبرنگار فارس در اینباره اظهار داشت: فکر نمیکنم رشد قیمتی در مورد گوشت وجود داشته باشد زیرا صادرات دام زنده بیش از 200 هزار راس نخواهد شد و با این حال نیاز ماهانه کشور به خوبی تامین میشود و علاوه بر آن صادرات از استانهایی انجام می شود که دام آنها تاثیری در قیمت بازار داخل ندارد.
وی گفت: بر اساس گزارش معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی، 4 میلیون راس دام مازاد آماده کشتار و نیز 3 میلیون راس دام مازاد نیمگوشت (لاغر) در کشور وجود دارد.
پوریان درباره این تضاد که اگر مازاد گوشت در کشور وجود دارد چرا قیمت ها پایین نمیآید؟ گفت: هزینه های تولید بالاست و صادرات موجب خواهد شد که بخشی از ضرر و زیان دامداران جبران شود و آنها بتوانند نقدینگی برای تامین هزینه ها داشته باشند.
کاهش قیمتها در بازار را باید به فال نیک گرفت اما در کنار آن باید از تولید کننده هم حمایت کرد که تولید با قدرت ادامه یابد و گرنه کاهش قیمت ها مقطعی خواهد شد و در آینده به کاهش تولید می انجامد.