“زئونوز” چیست؟
به هر نوع بیماری عفونی که به طور طبیعی از حیوان (عموما مهرهداران) به انسان منتقل شود، “زئونوز” میگویند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “مجتمع شیر و گوشت دامدشت وابسته به هلدینگ سرمایه گذاری برشا” به نقل از ایسنا، تاکنون بیش از ۲۰۰ نوع بیماری زئونوز در جهان شناسایی شده و پاتوژنهای (عامل بیماریزا) زئونوز ممکن است باکتریایی، ویروسی یا انگلی باشند و از طریق تماس مستقیم با حیوانات یا غذا، آب و محیط به انسان ها سرایت کنند.
این بیماری ها به دلیل ارتباط نزدیک انسان با حیوانات، یک مشکل عمده بهداشت عمومی (نظیر آنچه در مورد همهگیری کروناویروس رخ داد) در سراسر جهان هستند.
زئونوزها، درصد زیادی از تمام بیماری های عفونی تازه شناسایی شده و همچنین بسیاری از بیماری های موجود را تشکیل می دهند که یکی از این بیماری ها HIV است. همچنین یکی دیگر از این نوع بیماری ها کروناویروس جدید است که عامل ایجاد بیماری کووید۱۹ و یک بیماری همه گیر جهانی شده است.
چند توصیه برای پیشگیری
روش های پیشگیری برای بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات برای هر پاتوژن متفاوت است؛ با این حال، چندین روش موثر برای کاهش خطر شیوع این بیماری ها در سطح جامعه وجود دارد.
پیروی کردن از “دستورالعمل های ایمن و مناسب برای مراقبت از حیوانات در بخش کشاورزی” یکی از اقداماتی است که به کاهش خطر شیوع بیماری های مشترک بین انسان و دام از طریق مواد غذایی مانند گوشت، تخم مرغ، لبنیات یا حتی برخی سبزیجات کمک می کند.
در عین حال توجه به استانداردهای آب آشامیدنی سالم و حذف زباله و همچنین حفاظت از آب های سطحی در محیط طبیعی نیز مهم و مؤثر هستند.
از سوی دیگر شستشوی دست ها پس از تماس با حیوانات نیز می تواند منجر به کاهش شیوع این نوع بیماری ها شود.
کارشناسان تاکید دارند که مقاومت ضد میکروبی عامل پیچیده ای در کنترل و پیشگیری از بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات است.
به گزارش سایت اطلاع رسانی سازمان جهانی بهداشت (WHO)، امروزه استفاده از آنتیبیوتیکها در تغذیه دام و حیواناتی که برای صنایع غذایی پرورش مییابند، گسترده است و همین امر خطر ابتلا به سویههای مقاوم به دارو از پاتوژنهای مشترک بین انسان و دام را افزایش میدهد که قادر به انتشار سریع در جمعیتهای حیوانی و انسانی هستند.