بازخوانی یک گزارش / ابتکار جوان ایرانی در بی‌نیازی کشور از واردات چوب بستنی - هلدینگ سرمایه گذاری برشا

بازخوانی یک گزارش / ابتکار جوان ایرانی در بی‌نیازی کشور از واردات چوب بستنی

بازخوانی یک گزارش / ابتکار جوان ایرانی در بی‌نیازی کشور از واردات چوب بستنی

بر اساس آمارهای موجود تا قبل از سال 94 کارخانه‌های بستنی‌سازی سالانه ۲۴۰ میلیارد تومان چوب بستنی به کشور وارد می‌کردند که بخش عمده این واردات از چین صورت می‌گرفت و صنعت چوب بستنی به صنعتی پرسود برای چشم بادامی‌‌ها تبدیل شده بود.

چینی‌ها چند سالی بود که بازار داخل کشور را فتح کرده و از طریق فروش چوب بستنی به ایران سود میلیاردی به جیب می‌زدند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “افراصنوبر سبز ایرانیان وابسته به هلدینگ سرمایه گذاری برشا” به نقل از گزارش منتشر شده فارس در سال 1397 ، سالانه ۳۰ میلیارد عدد چوب بستنی با اعتباری بالغ بر 240 میلیارد تومان به کشور وارد می‌شد، این در حالی است که به گفته فعالان این بخش برای راه‌اندازی یک خانه تولید چوب بستنی تنها به 5 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز بود، اما 95 درصد از چوب بستنی مورد نیاز صنایع بستنی‌سازی کشور از چین وارد می‌شد.

خروج ارز از کشور و باور به توانمندی داخلی موجب شد که جرقه احداث کارخانه چوب بستنی در زرندیه زده شود.

اولین کارخانه تولید چوب بستنی ایران بهمن ماه سال 1394 در شهرستان زرندیه با سرمایه‌گذاری 250 میلیارد ریال احداث شد و امروز به بزرگ‌ترین واحد تولید چوب بستنی غرب آسیا تبدیل شده که توانسته ضمن تامین نیاز داخل به صادرات نیز کمک کند.

در جشنواره عمار مستندی ارائه شد با عنوان مستند «چوب بستنی»، داستان مستند چوب بستنی درباره جوانی خلاق است که پس از مطلع شدن از قضیه واردات چوب بستنی از کشور چین و خارج شدن سالانه میلیاردها تومان سرمایه از کشور به دنبال تاسیس کارخانه تولید چوب بستنی می‌رود و سرانجام در سال ۹۴، این کارخانه را در شهرستان زرندیه استان مرکزی تاسیس می‌کند.

این فیلم روایت جذابی از چالش‌های واردات، صادرات و تولید چوب بستنی در ایران و تلاش یک مبتکر استان مرکزی برای تولید این محصول و اشتغال‌زایی، خودکفایی و صادرات این محصول ساده است.

محمد طالبی کارگردان مستند «چوب بستنی»است که با ساخت این مستند به خوبی نشان داد می‌توان یک مسئله‌ ملی را با توان و پشتکار حل کرده و به اقتصاد کشور رونق بخشید.

مستند چوب بستنی برنامه‌ای با رویکرد اقتصاد مقاومتی است

این مستندساز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اراک پیرامون ساخت این فیلم می‌گوید: مستند چوب بستنی برنامه‌ای 15 دقیقه‌ای با رویکرد اقتصاد مقاومتی است و موضوع فیلم راجع به چالش‌های واردات، صادرات و تولید چوب بستنی در ایران است.

محمد طالبی افزود: قصه ساخت این فیلم از جایی شروع شد که برای تولید یک برنامه تلویزیونی به شهرستان زرندیه سفر کردم که در آنجا کارخانه‌ای را از نزدیک مشاهده کردم که چوب بستنی تولید می‌کرد، برای خود من به‌عنوان یک تولیدکننده جالب بود که قصه تولید چوب بستنی چیست و چرا چنین کارخانه عظیمی دارد.

وی تصریح کرد: همان‌جا با مدیر کارخانه درباره‌ واردات چوب بستنی از چین به ایران صحبت کردم و همین بحث باعث شد که ساختن مستند چوب بستنی را پیگیری کنم.

این مستندساز ادامه داد: از مدیر کارخانه سوال کردم چرا محصولی که تولید آن کار چندان سختی نیست از کشور دیگر وارد می‌شود، مگر در ایران تولید ندارد؟ که مدیر کارخانه گفت: چرا در داخل ایران هم وجود دارد ولی آنقدر کوچک، بی‌کیفیت و زیر پله‌ای هستند که نارضایتی کارخانه‌داران را در پی داشته است به همین دلیل چوب بستنی را وارد می‌کنند.

طالبی با اشاره به اینکه به گفته صاحب کارخانه تولید چوب بستنی، کار را به مجلس نیز کشانده بود، بیان داشت: واردات بی‌رویه چوب بستنی و خروج ارز از کشور نخستین جرقه‌های احداث کارخانه‌ای بومی را در ذهن صاحب کارخانه می‌زند و این جوان کارآفرین کار احداث را بادانش فنی مهندسین داخلی کلید می‌زند و امروز  تقریبا 90 درصد تامین چوب بستنی کشور از طریق همین  کارخانه است.

خودکفایی کشور در تولید چوب بستنی

طالبی به تعداد کارگران در کارخانه چوب بستنی اشاره کرد و گفت: در کارخانه چوب بستنی  300 کارگر مستقیم و 700 نفر کارگر غیرمستقیم مشغول هستند که این کارگران از اهالی خود شهرستان مامونیه و زرندیه هستند.

وی گفت: تولید چوب بستنی در این کارخانه کشور را در تامین این محصول خودکفا کرده و خوشبختانه با پیشرفت چشمگیری که داشته است این تولیدات به کشورهای ترکیه، عراق و افغانستان نیز صادر می‌شود.

کارگردان فیلم چوب بستنی  گفت: اکثر شرکت‌های بزرگ محصولات لبنی کشور محصول چوب بستنی را از این کارخانه تامین می‌کنند و به جرات می‌توان گفت محصولات این کارخانه با کیفیت بسیار بالا و طبق استانداردهای جهانی تولید  می‌شود.

رانت واردات مانع تحقق تولید داخل می‌شود

طالبی اظهار کرد: سوال این است با اینکه ما در همه علوم این ادعا را داریم که پیشرو و توانا هستیم، چرا در تولید محصول خیلی کوچک که می‌تواند حتی در برخی روستاها تولید شود و ایجاد اشتغال کند ناتوان هستیم، به راستی چیزی جز رانت واردات مانع تحقق این مهم نمی‌شود.

وی گفت: در همان زمان که مشغول تحقیق در مورد واردات چوب بستنی بودم، متوجه آمار وحشتناک واردات سنگ‌پا و دهانه و زین اسب شدم، با نگاهی دقیق متوجه خواهیم شد که این محصولات به‌راحتی در کشور تولید می‌شوند، ولی داستان‌های عجیب اقتصادی کشور شاید پشت این داستان‌ها باشد.

این مستندساز افزود: کارخانه چوب بستنی یک بنگاه اقتصادی کوچکی است که مشابه آن را می‌توان بسیار در کشور ایجاد کرد.

طالبی با اشاره به جشنواره عمار گفت: جشنواره عمار باهدف و رویکرد مشخص کار می‌کنند و یک‌بخشی در جشنواره است بنام اقتصاد مقاومتی که همین سبب شد که کارهای این‌چنینی بیشتر دیده شوند.

شکوفایی اقتصاد کشور با کوچک‌ترین محصولات

طالبی تصریح کرد: در جشنواره عمار که در سال 95  برگزار شد، مستند چوب بستنی به‌عنوان بهترین سوژه و کاندید اقتصاد مقاومتی انتخاب شد و در جشنواره فیلم رشد و رادیو استان سنندج جزء منتخبین بود.

وی با اشاره به مهم‌ترین پیام مستند چوب بستنی گفت: مهم‌ترین پیام این مستند این است که می‌توان با تولید کوچک‌ترین اشیایی که در اطرافمان وجود دارند، در اقتصاد کشور تاثیرگذار باشیم.

مستندسازان در تحقق شعار سال بکوشند

طالبی به نقش مستندسازان در تحقق شعار سال اشاره کرد و ادامه داد: مهم‌ترین نقش مستندسازان در شعار سال می‌تواند به  تصویر کشاندن اقتصاد مقاومتی که در قالب تصویر باشد.

وی گفت: صداوسیما در چند سال اخیر خیلی خوب در راستای تحقق شعار سال عمل کم کرده است که مصداق آن جامعه هدفی است که مشاهده می‌کنید.

این کارگردان بیان داشت: در حال تهیه مستند دیگری راجع به کارخانه قند شازند هستم چون از دوران کودکی دغدغه‌ها و پویایی کارگران را در آنجا دیدم، امسال فرصتی را یافتم در مورد قصه‌های تلخی که پشت کارخانه قند شازند است، مستندی بسازم.

بی‌نیاز کردن کشور از واردات چوب بستنی

مدیرعامل کارخانه چوب بستنی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اراک گفت: این کارخانه با سرمایه‌ای بالغ بر 250 میلیارد ریال در سال 94 با ظرفیت تولید ماهانه 10 میلیون عدد فعالیت خود را آغاز کرد و هم اکنون توانسته با تکیه بر توان داخلی میزان تولید را به 250 میلیون عدد در ماه برساند و کشور را از واردات این محصول بی‌نیاز کند.

اشتغالزایی برای 270 نفر نیروی بومی

دارابی افزود:در زمان شروع به کار کارخانه 27 نفر در این مجموعه فعالیت داشتند که امروز به 240 نفر رسیده است.

وی تصریح کرد: با تولید چوب بستنی ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور، ماهانه یک میلیارد تومان  صادرات صورت می‌گیرد.

پایین بودن تعرفه واردات تهدیدی جدی برای تولید داخل است

این تولید کننده با اشاره به شعار سال بیان داشت: امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شده که انتظار داریم مسئولان ما را در تامین مواد اولیه حمایت کرده  و با افزایش تعرفه گمرکی  واردات حاشیه امنی برای تولید کنندگان ایجاد کنند تا بتواند بدون دغدغه به تولید بپردازند.

دارابی گفت: هم اکنون پایین بودن تعرفه واردات چوب بستنی یک تهدیدی جدی برای تولید داخل محسوب می‌شود.